עדכוני חקיקה – חוק המידע הפלילי החדש

ברצוננו להביא לתשומת ליבכם שני חידושי חקיקה מהעת האחרונה הנוגעים לחוק המידע הפלילי החדש שהרחיב את האיסור על דרישה ושימוש במידע פלילי של עובדים ומועמדים לעבודה, ותיקון לחוק דמי מחלה.

בנוסף, נתייחס להשפעת רפורמת "דרך שווה", במסגרתה עודכנו תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית, על זכות העובדים להשתתפות המעסיק בהוצאות הנסיעה.

כניסתו לתוקף של חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע"ט – 2019 ("חוק המידע הפלילי החדש")

חוק המידע הפלילי החדש אשר נכנס לתוקף ביום 12 ביולי 2022, החליף את חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, תשמ"א -1981, וקובע עקרונות מחודשים לניהול המידע הפלילי ואת אופן השימוש בו.

חוק המידע הפלילי החדש הרחיב את האיסור החל על דרישת מידע פלילי או איסוף מידע פלילי של עובד או מועמד לעבודה, וקובע כי, למעט הגופים ובעלי התפקידים המנויים במפורש בחוק, חל איסור על כל גורם אחר, לרבות מעסיק או מעסיק פוטנציאלי, לדרוש מאדם אחר מידע פלילי, במישרין או בעקיפין, לרבות בדרך של תצהיר, הצהרה או שאלון בכתב. בנוסף, חוק המידע הפלילי קובע כי לא יראו במי שדרש מידע פלילי, כזכאי לקבלו בשל כך שהאדם שהמידע הפלילי נוגע לו הסכים למסירת המידע, זאת להבדיל מהמצב המשפטי שהיה נהוג בסקטורים מסוימים עד כניסתו לתוקף של חוק זה.

עוד קובע חוק המידע הפלילי החדש, כי מי שאינו זכאי לקבל מידע פלילי, לרבות מעסיקים פרטים, אינו רשאי לשקול בין שיקוליו בעת קבלת החלטה הנוגעת לאדם שהמידע הפלילי נוגע אליו, את המידע כאמור. זאת, גם אם המידע הפלילי נודע למעסיק דרך האדם שהמידע הפלילי נוגע אליו, או דרך צד שלישי כגון הגורם המגייס, או שמידע זה אותר ברשתות חברתיות, עיתונות ורשת האינטרנט.

הפרת הוראות אלה הינה בגדר עבירה פלילית שדינה מאסר.

תיקון מס' 6 לחוק דמי מחלה, תשל"ו – 1976 ("חוק דמי מחלה")​

ביום 1 ביוני 2022 נכנס לתוקפו תיקון מס' 6 לחוק דמי מחלה, במסגרתו נקבע כי עובד שחלה במחלה ממארת או מחלה שבשלה נדרש טיפול קבוע בדיאליזה, ונאלץ להיעדר מעבודתו לשם טיפול או בדיקה תקופתיים (אף אם לאחר ההחלמה), יהיה זכאי לתשלום דמי מחלה החל מהיום הראשון להיעדרותו ואף בעד חלק של יום בו נעדר לשם כך. יובהר, כי אין שינוי בתקופת הזכאות המקסימלית שעובד רשאי לצבור על פי דין, אשר עומדת על 90 ימים.

עובד יהיה זכאי לדמי מחלה מהיום הראשון בנסיבות האמורות בכפוף לכך שמסר למעסיק אישור רפואי בכתב כי הטיפול או הבדיקה נדרשים בקשר לאותה מחלה ממארת או מחלה שנדרש בשלה טיפול קבוע בדיאליזה.

עדכון תעריפי הנסיעה במסגרת רפורמת "דרך שווה" ("הרפורמה")

ביום 1 באוגוסט 2022 נכנסה לתוקף הרפורמה של משרד התחבורה שמתייחסת לעדכון תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית. הרפורמה צפויה להוזיל במקרים מסוימים את הוצאות הנסיעה בתחבורה הציבורית של עובדים לשם ההגעה ממקום מגוריהם אל מקום העבודה ובחזרה.

בהקשר זה יוזכר כי צו ההרחבה משנת 2016 בדבר השתתפות מעסיק בהוצאות נסיעה לעבודה וממנה קובע שעובד יהיה זכאי להחזר הוצאות הנסיעה לפי ההסדר הנמוך מבין השניים:

  • מחיר נסיעה באוטובוס במכפלת ימי העבודה בפועל.
  • בהתאם לכרטיס מינוי חודשי.

לכן, לאור השינויים בתעריפי הנסיעה במסגרת הרפורמה כפי שציינו, מעסיקים שקובעים את סכום החזר הוצאות הנסיעה לעובדיהם על פי הקבוע בצו, רשאים לעדכן את החזרי הנסיעות בהתאם לתעריפים החדשים במסגרת הרפורמה, לרבות בדרך של הפחתת הסכומים.

יובהר כי ככל ובמקום העבודה נהוגים הסדרים מיטיבים אין להפחית את סכומי החזר הוצאות הנסיעה ללא הודעה מתאימה ו/או קבלת הסכמת העובד.

נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה והתייעצות לגבי אופן יישום הוראות הדין המתוארות לעיל, ומזמינים אתכם ליצור עימנו קשר לקבלת ייעוץ פרטני.

בברכה,
מחלקת דיני עבודה – FWMK
כתבו וערכו: עו"ד יעל בן נעים ועו"ד זמה גסנוב

*אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

לצפיה בניוזלטר>>

הצוות